Carport

Omschrijving

Een carport is een overkapping waaronder je een auto (min of meer) beschermd tegen weersinvloeden kan parkeren. Meestal wordt deze gebouwd voor het plaatsen van een auto. Een garage bouwen kost immers meer geld. Een carport kan echter ook gecombineerd worden met een bestaande garage (om deze een andere functie te geven) of gekoppeld worden aan uw huidige berging. Indien gewenst kan deze ook altijd los tegen uw woning gebouwd worden en een fundering is niet eens altijd noodzakelijk. 

Er zitten echter ook nadelen aan het gebruik van een carport in plaats van een garage. De  auto staat minder veilig omdat deze (afhankelijk van de design) niet afgesloten kan worden, daarnaast wordt deze ook niet verwarmd.

Een carport biedt veel ontwerp mogelijkheden, hier zien wij een dubbel-carport.
referentie bouwwerk

Wel of geen vergunning

Als u kiest voor een carport, dan moet er gekeken worden of een omgevingsvergunning nodig is. Als een van de onderstaande uitspraken op uw situatie van toepassing is, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk wel een vergunning nodig.

  • De oppervlakte van het bouwwerk wordt groter dan 30m2.
    en/of
  • Het bouwwerk wordt hoger dan drie meter.
    en/of
  • Er worden wanden in het bouwwerk geplaatst.

Wij adviseren u altijd om bij uw gemeente te informeren. Op de website van het online omgevingsloket kunt u tevens een vergunningcheck doen.

Let op: Het is van belang of het gaat om een aanbouw, uitbouw of bijgebouw. Voor aan- en uitbouwen gelden namelijk andere regels en voorwaarden dan voor een bijgebouw.

Eisen voor het bouwen van een carport

In meeste gevallen is er geen omgevingsvergunning nodig als je een carport laat bouwen. Het Bouwbesluit stelt namelijk nauwelijks eisen aan overkappingen en carports. Natuurlijk moet er constructief gezien voldaan worden aan veiligheid en mag de carport niet leiden tot vochtproblemen in de woning. 

Omgevingsvergunning aanvragen

Tegenwoordig is de aanvraag van een omgevingsvergunning zo gedaan.  Op onze site vindt u meer informatie over wat een omgevingsvergunning inhoudt en welke documenten hiervoor nodig zijn.