Wat is BIM?

BIM betekenis

Het begrip wekt bij iedereen een andere gedachte of uitleg op. Dit komt doordat BIM  meerdere (samenhangende) betekenissen heeft.

De meest voorkomende begrippen zijn doorgaans Building Information Modelling, waarbij digitale bouwmodellen worden opgezet of Building Information Model, het bouwinformatiemodel. In beide termen gaat het om een digitaal model, waarbij geometrie en informatie aan elkaar gekoppeld worden. Zo bestaat het model uit verschillende objecten. Zoals bijvoorbeeld een muur van een bepaalde dikte (informatie), gekoppeld aan een vloer (geometrie).
Een andere veel voorkomende afkorting is Building Information Management, waarbij het beheer en uitwisselen van deze informatie centraal staat.

Wat houdt BIM in?

Er bestaat geen eenduidige definitie van dit begrip. Het is een concept dat door iedereen op zijn eigen manier gebruikt wordt, afhankelijk van de mogelijkheden en voordelen die hen te bieden heeft. Zo kan BIM uitsluitend gebruikt worden voor het modelleren van gebouwen om vanuit deze data-modellen plannen. Of hoeveelheden uit te halen. Iemand anders kan weer ge├»nteresseerd zijn in een 3D model, dat mogelijkheden biedt om fouten in een eerdere fase uit te halen (computer i.p.v. in het werk). 

Cyclus BIM tussen bouwpartijen.
informatie afleiden (bron: Itannex)

Beide voorbeelden zijn voordelen en eigenschappen van BIM, maar er moet naar het grotere plaatje gekeken worden. BIM is een methode om gegevens uit te wisselen tussen de verschillende partijen van een bouwproject. Dit wordt gedaan door het proces op een gestructureerde manier te organiseren, vervolgens door digitale bouwmodellen op te zetten en deze te delen tussen de verschillende partijen. Uit deze modellen kunnen partijen de informatie van afleiden die gebruikt kan worden om het project te ontwerpen en de uitvoering (virtueel) voor te bereiden nog voordat de uitvoeringsfase van start gaat.

Doel BIM

BIM is geen doel op zich, maar een effici├źnte en collaboratie werkmethode die het betrokkenheid van alle actoren vergt. De werkmethodiek wordt gebruikt om projecten in goede banen te leiden, waarbij een betere informatie-uitwisseling centraal staat.

Cyclus BIM tijdens het uitwisselen.
Informatie uitwisselen 
(bron: Itannex)

Buildsworth models

Buildsworth modelleert alle projecten in 3D. Of het model ook BIM technisch wordt uitgewerkt hangt van de opdracht af. Indien u wenst gebruik te maken van onze diensten kunt u altijd een vrijblijvend offerte aanvragen.